(0312) 226 90 13
trende

Kaymakam Nasıl Olunur?

Kaymakam Nasıl Olunur?

Kaymakam nasıl olunur diye merak edenler gerekli koşulları sağladıktan sonra öz değerlendirme yaparak bu mesleğe yönlenmelidir. Sorumlulukları fazla olan ve bulunduğu konum nedeniyle zorlu bir meslek olan kaymakamlık nitelikli bir tercihle sizin mesleğiniz olabilir!

Kaymakam Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Kaymakam olmak için Kaymakamlık Sınavına girerek başarılı olmak gerekir. Sınav içinse üniversitelerin ilgili bölümlerinden başarılı bir şekilde mezuniyet şartı aranır. Kaymakam nasıl olunur diye merak edenler ilk olarak lise çağlarında mesleklerin özelliklerine göre hareket ederek ilgili bölümlere yerleşenler olacaktır.

Kaymakamlık sınavı, aday olarak il stajlarına yöneliktir. Bu başarılı uygulamayı tamamlayanlar, Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı onay kararı ile kaymakam olarak adlandırılır. Adaylar, öncelikle mesleğin gereksinimlerini karşılamak için iyi bir eğitim almalı ve tüm koşulları karşılamalıdır.

Bu koşulların başında, adaylar İktisadi ve İdari Bilimler, Siyasal Bilimler, Hukuk gibi bölümlerden mezun olurlar. Adayın; kaymakam olmak için ekonomi, politik bilgi, yasalar, psikoloji, sosyoloji ve kamu yönetimi bilgisine ihtiyacı vardır. Sınava başvurular bu bölümlerden mezun olmaya gerçekleştirilir. Ancak Son zamanlarda, başvuru için bölüm mezuniyet koşulları değiştirildi.

Kaymakamlık Sınavı Ayrıntıları Nelerdir?

Öncelikli olarak başvuru kılavuzu içerisinde yer alan lisans programlarından mezun olunması gerekir. Sınav sonrası ise kaymakam nasıl olunur için ölçüt puan 70’tir. Bu puan sonrasında ise mülakat yapılır ve mülakatta da başarılı olmanız gerekir. Mülakat genellikle adayların yönetim becerileri, problem çözmeye yönelik bakış açıları, iletişim becerileri ve bilgi düzeyleri gibi ölçütlere göre değerlendirilir.

Kaymakamlık sınavına her yıl başvuru sayısı değişmekle birlikte sayı her geçen gün artmaktadır. Genellikle 100 kaymakam ataması her yıl gerçekleştirilir. Mülakata ise bu sayının 4 katı aday çağrılır. Sınav içerisinde 66 soru alanla ilgiliyken 34 soru genel kültür konularıyla ilgilidir. Sınav toplam 100 soru içermektedir. Sınavın soruları ÖSYM tarafından hazırlanıyor.

Hiçbir soru iptal edilemediği sürece, her soru 1 puan olarak hesaplanabilir. Sınavın yapıldığı süre için bir standart yoktur. Yılda birkaç kez bile olabilir. Ancak genellikle yılda bir kez yapılır. Toplam 100 sorudan oluşan sınav, İçişleri Bakanlığı ve ÖSYM tarafından ortaklaşa şekilde düzenlenir. Kabul edilmek ve kaymakam olmak isteyen adayların en az 70 puan alması gerekmektedir. Bunun için en az 70 net yapmış olmak da gerekir.

Hangi Bölüm Mezunları Kaymakam Olabilir?

Kaymakam nasıl olunur sorusunun en kritik cevabı hangi bölüm mezunu olduğunuzdur. Hedefiniz kaymakam olmak ise üniversite tercihleriniz döneminde ilgili bölümleri kazanmanız istenecektir. İlgili bölüm mezunları başvuru dönemleri içerisinde başvuru tercihlerini yaparak sınava katılabilirler.

Kaymakam olmak için mezun olmanız gereken bölümler arasında şunlar bulunur:

  • Uluslararası İlişkiler,
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi,
  • Hukuk Fakültesi,
  • Psikoloji,
  • Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık,
  • İşletme
  • İktisat,
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım,
  • Sosyoloji,
  • Maliye ve Finans bölümlerinden mezun olmanız gerekmektedir.

Bu bölümler genellikle üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri içerisinde yer alır. Sosyoloji ve Psikoloji bölümleri Fen Edebiyat fakültelerinde bulunurken Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü eğitim fakülteleri içerisindedir. Bu bölümler yanında ders içeriklerinin %75 kısmı bu bölümleri karşılayan diğer bölümler de başvuruda bulunabilir.

Kaymakam olmak isteyen adaylar bu bölümlerden mezun olduktan sonra sınavda başarı gösterir ve mülakatta 100 kontenjan içerisine girerse stajyer olarak atanır. Öncelikli olarak İçişleri Bakanlığı’nın düzenleyeceği şekilde kaymakam vekili olarak ve ilçelerde kaymakamların yanında stajyer olarak hizmet verirler. Bunun yanında yurt dışı stajı ve eğitimleri de yer almaktadır.

tabkoleji

TAB Koleji Özel Anadolu Lisesi WordPress Yönetim Paneli

22.05.2022
94
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
TAB Koleji
TAB Koleji
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?