İktisat Mezunu Ne İş Yapar ve Nerelerde Çalışır?

Ülkemizde lise öğrencileri iktisat mezunu ne iş yapar diye fazlası ile meraklıdır. Çünkü ülkemizdeki neredeyse tüm üniversitelerde iktisat bölümü var. Buna ek olarak bu bölümlerin kapasitesi de oldukça fazla. Yani öğrencilerin diğer bölümlere oranla buralara gitmesi oldukça yüksek. Bir diğer yandan eşit ağırlık bölümü olması da öğrencileri cezbediyor. Ülkemizde öğrencilerin büyük bir kısmı eşit ağırlık alanını seçiyor. Doğal olarak da bu öğrenciler iktisat gibi bilinen alanları yakından takip ediyor.

İktisat ve işletme mezunu ne iş yapar diye sorular bu yüzden her geçen gün artıyor. İktisat diğer eşit ağırlık bölümlerine oranla çok daha kapsamlı ve uzun vadeli bir meslektir. Çünkü dünyanın gerek ekonomik gerek ise siyasal olarak bu konumda olmasında iktisadın etkisi çok fazladır. Bu durum beraberinde her yıl iktisat alanına bir ilgi oluşturmuştur. Bugün dünyada sürekli yeni meslekler ortaya çıkıyor. Buna ek olarak bazı meslekler de etkisini kaybederek kayboluyor.

İktisat ise bu iki sınıfa da girmiyor. Bunun yerine iktisat sürekli olarak gelişen sistemler ile kendini bir üst seviyeye taşıyor. Yani iktisat daha uzun bir süre insanların hayatında yer alacak. İş potansiyeli ve çalışma koşulları da sürekli genişleyerek devam edecek. Bundan onlarca yıl sonra da lise mezunları iktisat mezunu ne iş yapar diye sormaya ve merak etmeye devam edecek gibi duruyor.

İktisat Bölümü Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Üniversitelerdeki hiçbir bölüm rastgele ortaya çıkmamıştır. Sürekli bir ihtiyaç doğrultusunda bu meslekler ortaya çıkmıştır. İktisat bölümü de aynı bu şekilde ortaya çıkan bir bölümdür. Çünkü iktisat genel olarak üretim, tüketim ve ticaret gibi alanları ekonomik anlamda ele alır. Ayrıca dünyada bu tanımların gelişmesine bağlı her olay direkt olarak iktisat bölümüne bağlanır. Dünyadaki kaynakların da buna bağlı olarak sınırlı olması ve buna karşın insanların sürekli bir istek içerisinde olması iktisat bölümünü doğurmuştur.

İktisat Mezunu Ne İş Yapar ve Nerelerde Çalışır?

Üniversitelerin iktisat bölümünden mezun olan herkes iktisatçı olarak ifade edilir. Bunun yanı sıra bazı iktisatçılar kendilerine aynı zamanda ekonomist unvanını da yakıştırır. Bu iki unvan da kişilere hem kamu hem de özel sektörde çalışma fırsatı sunar. Devlet dairelerinde bu kişiler genellikle ekonomi ya da maliye alanında memur olma şansı yakalar. Özel sektörde ise bankalar genellikle iktisat bölümü mezunlarını değerlendirmek ister. Buna ek olarak çok uluslu şirketler de ekonomik çalışmalarını yürütmek için iktisat mezunlarını çalıştırır. Fakat son yıllarda mezun sayısı arttığı için bu alanda işsizlik durumları görülmeye başlandı.

İş Yerlerinde İktisat Mezunu Ne İş Yapar ve Hangi Alanlarda Görev Alır?

Genel olarak iktisat mezunu devlette ne iş yapar ve iktisat mezunu özel sektörde ne iş yapar sorularının cevabı aynıdır. Çünkü bu kişiler okul hayatları boyunca ekonomi, istatistik ve teorik bilgiler üzerine eğitim alır. Fakat burada dikkat çeken önemli bir nokta var. Öğrenciler ortak derslerin yanına ek olarak bazı özel seçmeli dersler de alır. Bu derslere göre de öğrenciler okul sonrası profesyonel hayatlarına yön verir. Bu dersler ise şunlardır:

• İktisat Tarihi
  • İktisat Teorisi
  • İktisat Politikası
  • Uluslararası İktisat

Bu derslerden sonraki yönelmelere göre öğrenciler devlet bankaları ve vergi dairelerinde ekonomi ile alakalı olan her alanda iş yapar. Ekonominin geçtiği her yerde iktisatçılar çalışır. Özel sektörde akıllara ilk olarak bankalar gelir. Fakat bankalardan farklı olarak da iktisatçılar özelde kendilerine yer bulur. Teorik eğitim almalarından ötürü iktisatçılar özel sektörün ekonomik yönetim departmanlarında çokça iş bulur. Buna ek olarak akademik olarak eğitimlerini bir üst seviyeye çıkaran kişiler için iş olanakları da artıyor. Çünkü bu kişiler hem devlet hem de özel sektörde çalışabiliyor. Akademisyenler genellikle şirketlerin ekonomi departmanına danışmanlık hizmeti de veriyor.

İktisat Mezunlarının Okuduğu Üniversiteler Önemli Mi?

Ülkemizde çok fazla üniversite ve iktisat bölümü var. Fakat iş başvurularında tüm üniversite mezunları aynı değerlendirilmiyor. Hatta ODTÜ iktisat mezunu ne iş yapar sorusunun cevabı ile diğer pek çok iktisat mezunu için verilen cevap farklıdır. ODTÜ, Hacettepe, Boğaziçi ve Koç gibi üniversiteler bu anlamda başı çekiyor. Fakat diğer üniversitelerden mezun olan öğrenciler kendilerini geliştirerek çok rahat bir şekilde bu üniversite mezunları ile kendilerini eşitleyebilir. Kişisel gelişim öğrencilerin okulları ne olursa olsun asla bırakmaması gereken bir konudur.

03.01.2022