SAT (Scholastic Aptitude Test) Nedir?

SAT Sınavı Nedir? SAT, ABD’de geliştirilmiş olmasına rağmen ABD’nin yanı sıra İngilizce eğitim veren çoğu üniversitenin lisans programlarına Yabancı Uyruklu Öğrenci statüsünde başvuru yapmak için geçerli olan Üniversite Giriş Sınavıdır. 7 Yıllık tecrübesi ile birlikte, eğitim kalitesini kanıtlamış olan TAB Kolejinde SAT Sınavına hazırlanabilirsiniz.

SAT Sınavının Geçerliliği Ne Düzeydedir ?

SAT; başta Amerika, Kanada ve Avrupa ülkeleri olmak üzere dünya genelinde İngilizce eğitim veren üniversitelerde geçerli uluslararası olarak kabul edilen bir sınavdır.

Dünya çapında seçkin üniversitelerde eğitim hayatını sürdürmek isteyen öğrenciler için iyi bir basamak olan SAT sınavı Türkiye’de yılda 6 defa (Mart, Mayıs, Haziran, Ağustos, Ekim, Aralık) aylarında uygulanır.

The College Board tarafından düzenlenen SAT sınavının puan türleri 2 sene geçerlidir.

SAT Sınavı Ne Sıklıkla Uygulanır ve SAT Sınavına Nasıl Başvuru Yapılır?

Sınavlara başvuru ve kayıt, başvuru merkezlerinden veya internet üzerinden The College Board hesabı kullanılarak yapılır.

Türkiye’deki öğrenciler için başvuru ücreti 104 dolar olan SAT sınavının puan aralığı 400 – 1600 puan arsında değişmektedir (200-800 İngilizce, 200-800 Matematik). Öğrencinin İngilizce ve Matematik puanları ne kadar yüksek olursa başvurabilecekleri üniversite veya bölüm sayısı da o ölçüde artmaktadır. Dört şıklı çoktan seçmeli soruların olduğu SAT sınavının Matematik bölümündeki 58 sorunun 13 tanesi açık uçlu sorulardır. SAT sınavında yanlış sorular doğruyu götürmemektedir.

SAT Sınavına Ne Zaman Girilmeli?

Sınavlara katılımda herhangi bir sayı sınırlaması bulunmamakla birlikte öğrencilerin bu sınava 11. Sınıfın Mart, Mayıs, Haziran veya Ağustos ayında ya da 12. Sınıfın Ekim veya Aralık ayında germeleri tavsiye edilir. Öğrencilerin, bu sınavların herhangi birinden başvuracakları üniversite ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Özellikle Amerika’da üniversiteye erken başvuru 12. Sınıfın Kasım ayında, normal başvuru zamanı ise 12. Sınıfın Ocak ayında başlamaktadır. Dolayısıyla 12. Sınıfın Mart ayı ve sonrasında girilecek sınavlardan alınan puanlar o yılki kayıt dönemine yetişmemektedir.

SAT Sınavının İçeriği Nedir ?

SAT sınavı İngilizce ve Matematik bölümlerinden oluşmaktadır. İngilizce Bölümü de Okuma (Reading) ve Yazma ve Dil Testi (Writing and Language Test) bölümlerinden oluşur. Reading bölümünde öğrencilerin 65 dakikada 5 farklı makaleden sorulan 52 soruyu cevaplamaları gerekmektedir. Writing and Language Test bölümünde ise 35 dakikada 4 parçadan sorulan 44 soruyu cevaplamaları istenmektedir. Sınavın bu bölümünde yazım kuralları, bağlaçlar, kelime kullanımı, özne yüklem uyumu ve dilbilgisi soruları sorulmaktadır. SAT sınavında öğrencilerin makale veya kompozisyon yazmaları gerekmemektedir. Matematik Bölümü (20+38 = 58 Soru) ise Hesap Makinesiz Bölüm 20 soru (15 Çoktan Seçmeli + 5 Açık Uçlu), Hesap Makineli Bölüm 38 (30 Çoktan Seçmeli + 8 Açık Uçlu) sorudan oluşmaktadır.

Tab Koleji Olarak SAT Sınavına Hazırlıkta İddialıyız!

Alanında uzman kadromuz ile birlikte, SAT sınavına TAB Kolejinde hazırlanabilirsiniz.

Ağırlıklı olarak uzun makalelerin olduğu SAT sınavı için düzenli bir okuma alışkanlığı çok önemlidir.

SAT sınavı İngilizce seviye tespit sınavı değildir, İngilizce bilen öğrencilerin girdiği üniversite giriş sınavıdır. Bu nedenle iyi bir İngilizce seviyesi (B2, C1 veya C2) sınava çalışmayı ve başarıyı kolaylaştıracaktır. Bazı üniversiteler SAT sınavının yanında İngilizce seviye tespit sınavlarından da (TOEFL, IELTS, DET, PTE gibi) sınav notu istenilebilir.

SAT sınavına çalışmaya erken başlamak (9. Sınıf veya 10. Sınıf) çalışma sürecini kolaylaştırmak ve daha yüksek puan almak için gereklidir.

SAT sınavında başarılı olmak için Günlük Program ve çalışmada Süreklilik başarıya önemli katkı sağlayan etkenlerdendir.

SAT Kaynakları

www.collegeboard.org ,   https://satsuite.collegeboard.org/media/pdf/sat-practice-test-1.pdf

( Örnek Sorular):  https://www.khanacademy.org/

03.02.2022