Yabancı Dil Öğrenme Teknikleri ile Her Gün Bir Yeni Dil

Her gün değişen ve gelişen bir dünyada yabancı dil öğrenme becerilerimizi geliştirmek artık bir zorunluluk haline geldi. Okulda, işte, sosyal hayatımızda bir şekilde farklı dillerle karşılaşıyoruz. Bu gerek kişisel ilişkilerimizde, gerek bir kozmetik ürününde ya da bir elektronik alette karşımıza çıkıyor.

Birçoğumuz ilkokuldan itibaren ana dilimiz dışında bir yabancı dil eğitimi almaya başlıyoruz. Bu eğitimin ileriki zamanlarda pekiştirilmesi ve geliştirilmesi sonraki hayatımız için önemlidir. Yeni bir dil öğrenme sayesinde bireyin gelişimi sağlanırken aynı zamanda eğlenmesine de olanak sağlanır. Gelin sizlerle yabancı dil öğrenme becerileri hakkında biraz sohbet edelim.

Yabancı Dil Öğrenme Becerileri Genetik Midir?

Bazı insanların doğuştan yabancı dil öğrenme becerisine sahip oldukları düşünülür. Aslında bu bir yetenek işi değil. Bu durumu yetenek yerine fizyoloji olarak adlandırmak daha doğru olacaktır. Yapılan bazı araştırmalar da bizlere dil öğrenmeye yatkınlığın aslında tesadüf olmadığını gösteriyor.

Yurtdışı menşeli bir derginin yapmış olduğu bir araştırma bize yabancı dil öğrenme becerisinin kişiden kişiye değiştiğini gösteriyor. Yapılan araştırmada beyninin sağ lobundaki iğcikleri daha hizalı olan öğrencilerin daha başarılı olduğunu belirlemiş. Aynı şekilde başka bir dil sınıfı üzerinde yapılan araştırmada öğrencilerden EEG (beyin dalgaları grafiği) taraması isteniyor. Sonuç ise daha sakin bir beyin aktivitesine sahip öğrencilerin hızlı öğrendiğini gösteriyor.

Bu iki araştırma farklı zamanlarda farklı mekanlarda gerçekleştirildi. Sonuçların benzerliğini fark ettiniz mi? Bu araştırmalar ışığında nörolojik ve fizyolojik sebeplerin yabancı dil öğrenme kabiliyetinde önemli bir yeri olduğunu görüyoruz. Ancak kabiliyet tek başına yeterli değildir. Yabancı dil öğrenmek için sıkı çalışma, pratik yapma ve öğretileri hayata geçirmeye de özen göstermek gerekir.

Evde Yabancı Dil Öğrenmek İçin Ne Yapılmalı?

Yabancı dil öğrenme konusunda kendinizi geliştirmek istiyor ama maddi anlamda yetemiyor olabilirsiniz. Gündelik hayatınızda bunun için ayırabileceğiniz ekstra bir zamanınız olmayabilir. Özellikle son zamanlarda küresel olarak da yaşanan pandemi nedeniyle güvensiz de olabilirsiniz. Neyse ki gelişen teknoloji sayesinde dil öğrenimi uzakta değil.

Yeni dil öğrenmenin zorlukları olacak ancak siz bu alanda kendinizi geliştirmek istiyorsanız hiçbirisi sizi engellemeyecektir. Evinizde birkaç pratik yöntem ışığında kendinizi bu konuda geliştirebilirsiniz. Telefonunuza kuracağınız dil öğrenme uygulamaları sayesinde dilediğiniz her yerde dil öğreniminizi geliştirebilirsiniz. Öğrenme şeklinize uygun olan bir uygulamayı bulduktan sonra bu uygulamalar basit ama etkili adımlar olacaktır.

Sosyal medya hesaplarınızdan öğrenmek istediğiniz dille ilgili sayfalar takip edebilirsiniz. Bu şekilde gününüzün belli bir kısmını harcarken yeni şeyler de öğrenebilirsiniz. Size uygun olan bir yabancı dil kitap seti edinebilir, uygun bir planlama yardımıyla da pratik yapabilirsiniz. İzlediğiniz dizi, filmleri bu dile uygun seçebilir, dinlediğiniz müziklerle bunu destekleyebilirsiniz.

Evde Yabancı Dil Öğrenme Teknikleri

Her birey için uygun olan çalışma ve öğrenme koşulları farklıdır. Siz dil kurslarından bir verim elde edememiş ya da bu yolu tercih etmemiş olabilirsiniz. Sizler için evde pratik olarak yabancı dil öğrenme teknikleri neler onlara bir göz atacağız.

Öğrenmek istediğiniz bu dil ile ilgili yapabileceğiniz en basit adım telefon dilinizi değiştirmek olacaktır. Bu sayede basit bir şekilde bu dile aşina olacaksınız. Diğer pratik yöntemler, dizi ya da film seçeneğinizi bu dilden yana kullanmak olacaktır. Ana dilinizde izleyerek alt yazı seçeneğinizi öğrenmek istediğiniz dile ayarladığınızda yazım kuralları açısından da size yardımcı olacaktır.

Yabancı dil öğrenme pratikleri arasında atlanmaması gereken unsur tekrarların aksatılmaması. Bu şekilde öğrendiğiniz kelimeleri günlük hayatınızda da kullanarak pekiştirebilirsiniz. Seviyenize uygun seçeceğiniz hikaye kitapları seçtiğiniz dilde ilerlemenize yardımcı olacak küçük alıştırmalardır. Kendi sesinizi kaydedip dinlemeniz de kendinizi sınama yöntemi olarak efektif olacaktır. Telaffuz kalıplarını öğrenin ve zihninizde pratik yapmayı ihmal etmeyin.

Polyglot Dil Öğrenme Teknikleri

Polyglot tabirini ilk kez duyuyor olmanız muhtemel. Tabii bir polyglot değilseniz. Ployglot, basit bir tabir ile beş dilden fazla dili konuşabilen insanlara verilen genel tanımdır. ‘Bilingual’ iki dil, ‘trilingual’ üç dil, ‘quadrolingual’ dört dil konuşabilen kişiler için kullanılan tabirlerdir.

Biz bu bölümde polyglot insanları mercek altına alacağız. Beş dil konuşabilmek dediğimizde gözünüz korkmasın. Aslında bir dil öğrenmek başka bir dili öğrenmek için hazırlanan bir zemindir. Bu insanlar da dillerin etimolojik yapısı sayesinde bu kadar dili rahatlıkla öğrenebiliyorlar. Yeni dil öğrenmenin yararları burada bir sonraki dili öğrenmenin kolaylığı olarak karşımıza çıkıyor.

Sizde farklı dillerde en sık kullanılan beş yüz kelimeyi öğrenerek başlangıç yapabilirsiniz. Bu şekilde en azından günlük aktivitelerinizi gerçekleştirebileceğiniz şeyleri öğrenmiş olacaksınız. Yabancı dil öğrenme taktiği olarak uygulayacağınız en önemli adım ise cesur olmanız! Gerekirse bir sözlük ya da çeviri programından destek alın ama atılgan olmanız sizin için en iyi tavsiye olacaktır.

27.12.2021