(0312) 226 90 13
trende

İnşaat Mühendisliği Nedir, İnşaat Mühendisi Ne İş Yapar?

İnşaat Mühendisliği Nedir, İnşaat Mühendisi Ne İş Yapar?

İnsanlığın varoluşu ile birlikte başlayan ve yerleşik hayata geçtikten sonra yapı ihtiyacının artmasıyla inşaat mühendisliği mesleği gelişim içerisine girmiştir. Sürekli gelişen ve medeniyet kıstasları arasında bulunan yapıların inşa edilmesinde en önemli rol üstlenen kişiler, inşaat mühendisi olabilmek için üniversitelerin inşaat mühendisliği bölümünde eğitim görmektedirler.

Her dönem Türkiye’nin en popüler mesleklerinden biri olan inşaat mühendisi nedir, inşaat mühendisliği ne yapar, inşaat mühendisi olmak için gereken özellikler nelerdir sorularının yanıtlarını sizler için bu yazımızda topladık.

İnşaat Mühendisliği Nedir?

İnşaat mühendisliği, kısaca tanımlamak gerekirse yapıların plan, iş ve yapımı ile uğraşan bir mühendislik dalıdır. Günümüzde, baraj, bina, havaalanı, tünel, köprü, yol, kanalizasyon, arıtma sistemleri gibi büyük inşaat projelerinin yapılması ve sistemlerini tasarlanmasında, inşa edilmesinde ve denetlenmesi süreçlerinde görev alan kişilerin oluşturduğu meslektir.

İnşaat Mühendisi Ne Yapar?

Yapıların inşasında büyük yetki ve sorumluluklara sahip olan inşaat mühendisi görevlerinin oldukça çeşitli olduğunu söyleyebiliriz. İnşaat mühendislerinin görevleri genel anlamda aşağıdaki şekilde sıralanabilir;

  • Tasarım her ne kadar mimarların işi gibi olsa da, mimarlar ile birlikte yapının tasarımında görev almak inşaat mühendisi görevleri arasındadır.
  • Yapıların güvenilirliğini denetlemek.
  • Saha çalışmalarında bulunarak teknik raporlar hazırlanması ve fizibilite çalışmasında etkin rol almak.
  • Projenin işçilik malzeme ve diğer maliyetlerinin hesaplanarak proje bütçesinin belirlenmesini sağlamak.
  • Projenin belirlenen sürede ve bütçede planlı tamamlanmasını sağlamak.
  • Binaların zemin testinin değerlendirilmesinde bulunmak.
  • Havaalanı, köprü, baraj, bina ve yol projeleri ile ilgilenmek.
  • Bazı tasarımsal bilgisayar programları kullanmak.
  • İnşaat işlerinde kullanılan makinelerin tasarlanması ve üretiminde makine mühendisleri ile birlikte çalışmak.
  • Risk analizi yaparak güvenlik tehlikesi bulunan yapıların tespit edilmesinde görev almak.
  • Tüneller, köprüler ve arıtma tesisleri inşa etmek ve bu işlerin bakım ve onarımında görev almak.
  • İnşaat mühendisliği yüksek matematik gerektirdiğinden, hesaplamaları çok hassas, tam ve eksiksiz yapmak.
  • Şantiyede çalışan tekniker ve işçilerin sevk ve idaresini sağlamaktır.

İnşaat Mühendisi Nasıl Olunur?

İnşaat mühendisi yetki ve sorumluluklarına sahip olabilmek için mutlaka lisans düzeyinde bir eğitim almanız gerekmektedir. Üniversitelerin mühendislik fakültesi içerisinde yer alan 4 yıllık inşaat mühendisliği bölümü mezunları inşaat mühendisi sıfatı ile kariyerlerini planlayabilirler.

İnşaat Mühendisi Olmak İçin Gereken Özellikler Nelerdir?

İnşaat mühendisi olmak ve mesleğini başarı ile sürdürmek isteyen kişilerin çok iyi bir sayısal zekâya ve üstün bir sayısal mantığa sahip olması gerekmektedir. Özellikle yapılarda çok küçük hesaplama farklıklarının hayati sonuçlar doğurduğunu unutmamak gerekmektedir. Deprem ülkesi olan Türkiye’de acı tecrübeler bu mesleğin önemini bize hep hatırlatmaktadır. Bu sebeple mesleği seçmek isteyen kişilerin prensipli ve disiplinli bir kişiliğe sahip olması gerekmektedir.

İnşaat mühendisi bireyin liderlik vasfına sahip, proje yönetimi ve idaresi süreçlerinde başarılı olmalıdır. Çünkü inşaat şirketlerinin yönetim kadrosu çoğunlukla inşaat mühendislerinden oluşmaktadır.

Yeniliklere açık olmalı, ülkemizde ki ve dünyada ki yapı ve tasarım trendlerini, yeniliklerini sürekli olarak inceleyerek kendilerini güncel tutmaları gerekmektedir. Çözüm odaklı olmalı, mesleğini severek yapmalı ve işine saygı duymalıdır.

İnşaat Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Ülkemizde son birkaç yılda inşaat sektöründe yaşanan durgunluk ve maliyet artışlarından dolayı özel sektörde çalışmak isteyen yeni mezun inşaat mühendisi maaşı genel olarak asgari ücret ya da çok az üstünde olabilmektedir. Devlet kurumlarında görev alan inşaat mühendisliği maaşı ise bağlı olduğu kuruma, araziye çıkılan gün sayısına, mesaiye kalma durumuna ve diğer ek ödeneklerine göre değişebilmektedir.

Mesleğinde tecrübe kazanmış inşaat mühendisi maaşı ise asgari ücretin 2 katından fazla olabilmektedir. İnşaat mühendisi maaşları belirlemesinde kişinin tecrübesi, yetkinliği ile birlikte yürütülen projenin kapsamı da belirleyici bir etmen olabilmektedir.

Ülkemizde ki inşaat mühendisliği bölümlerinden mezun olarak gerek eğitim sırasında staj ile kendini geliştiren gerekse üniversite eğitimi sonrasında birkaç projede çalışarak tecrübe elde eden inşaat mühendisi kişilerin yurtdışı projelerinde sıklıkla yer aldıkları görülmektedir.

Yurtdışı projelerinde inşaat mühendisi sıfatı ile görev alma fırsatı yakalayan bu kişilerin eğitimleri sürecinde yabancı dil eğitimi açısından da kendilerini geliştirmiş olmaları büyük avantaj sağlamaktadır. Çok daha yüksek inşaat mühendisi maaşı sunan bu fırsatlardan yararlanan pek çok Türk inşaat mühendisi olduğunu söyleyebiliriz.

Sürekli gelişen ve ihtiyacın her zaman arttığı bir sektör olması sebebi ile vasıflı inşaat mühendisi iş ilanı sürekli görebilmek mümkündür. Ancak büyük sorumluluk, beceri ve tecrübe gerektirmesi sebebi ile yeni mezun inşaat mühendisi iş ilanı daha az görülebilmektedir.

 

tabkoleji

TAB Koleji Özel Anadolu Lisesi WordPress Yönetim Paneli

25.12.2021
142
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
TAB Koleji
TAB Koleji
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?