Ders Çalışma Planı Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ders çalışma planı, bir ders ile alakalı bilgileri kolaylıkla öğrenebilmeyi ve öğrenilen bu bilgilerin daha kalıcı olmasını sağlar. Bu nedenle tüm öğrencilere, ders çalışmaya başlamadan evvel mutlaka bir ders çalışma planı yapmaları tavsiye edilir. Hal böyle olunca, bir ders çalışma planını nasıl oluşturulur ve ders çalışma planı yapılırken nelere dikkat edilmelidir gibi sorular akıllarda canlanabilir. Bu sorulara doğru cevaplar bulunması halinde, çalışılan derslerden başarılı olabilme ihtimali son derece yüksek olur. İşte bu yazımızda, etkin bir ders çalışma planının nasıl yapılması gerektiğini ve ders çalışma planı yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini detaylı bir biçimde sizlere aktarıyoruz.

Ders Çalışma Planı Nasıl Oluşturulmalıdır?

Ders çalışma planı oluşturulurken, öncelikle ulaşılmak istenen başarı ve hedefler iyi tespit edilmiş olmalıdır. Hedeflerin henüz tespit edilmemiş olması, yapılan ders planının bir süre sonra sekteye uğramasına yol açabilir. Bu nedenle atılması gereken ilk adım, ulaşılmak istenen hedefin ne olduğunun açıkça belirtilmesidir. Hedefler belirlendikten sonra, ders çalışma planı nasıl oluşturulmalıdır ve ders çalışma planı yapılırken nelere dikkat edilmelidir sorularına cevap aramaya başlanacak ve aslında bu soruların cevaplarının o kadar da karmaşık ve zor olmadığı rahatlıkla tespit edilebilecektir. Etkili bir ders çalışma planı, zamanın doğru şekilde planlamasıyla oluşturulabilir. Yani zamanın verimli kullanılmasını ön planda tutmak, ders planı oluşturulurken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden ders planı yapan her öğrenci, boş zamanlarını en iyi şekilde tespit etmeli ve bu zamanları en verimli şekilde kullanabilmek için son derece titiz bir şekilde hareket etmelidir. Neticede zamanın verimli şekilde kullanılması sayesinde, başarıya ulaşılabilme ihtimali yükseliş gösterecek ve olumlu sonuçlar elde edebilme şansı da giderek artmış olacaktır.

Ders Çalışma Planı Yapmak Neden Önemlidir?

Planlı bir şekilde hareket etmek, hayatın hemen hemen her alanında son derece olumlu sonuçlar doğuracaktır. Hayatını planlı ve programlı şekilde yaşayan her birey, sorumluluklarını yerine getirirken daha az zorlandığını görecek ve aldığı olumlu sonuçlar neticesinde de planlı ve programlı olmanın ne denli önemli bir husus olduğunu rahatlıkla tespit edebilecektir. Bu nedenle öğrencilerin de derslerini belirli bir plan ve program dâhilinde çalışması, başarıya giden yolda çok önemli bir adım olacaktır. Bu adımı layıkıyla yerine getiren, yani ders çalışma planı yapılırken nelere dikkat edilmelidir sorusunun cevabını en doğru şekilde tespit etmiş ve bu cevabı uygulamaya en doğru şekilde geçirmiş olan tüm öğrenciler, kısa sürede çok olumlu sonuçlar almaya başladıklarını görecektir. Dolayısıyla ders çalışma planı yapmanın neden önemli olduğu da işte tam bu noktada daha net bir şekilde gözler önüne serilmiş olacaktır.

Ders Çalışma Planı Yapılırken Kimlerden Yardım Alınabilir?

Ders çalışma planı, bizzat öğrencilerin kendileri tarafından yapılabileceği gibi bu konuda şüphesiz ki daha tecrübeli olan öğretmenleri tarafından da oluşturulabilir. Öğrencilerin içerisinde bulunduğu sürece ve bu süreç boyunca dikkat etmeleri gereken tüm kritik noktalara detaylı şekilde hâkim olan öğretmenlerimiz, öğrencileri bir plan ve program aracılığıyla daha etkin şekilde çalışmaya sevk edebilir ve zamanlarını daha verimli bir şekilde geçirmelerini sağlayabilir. Yani bir ders çalışma planı oluşturma fikri aklına gelmiş olan her öğrenci, ders çalışma planı yapılırken nelere dikkat edilmelidir sorusunun cevabını, öğretmenlerinden destek alarak da kolaylıkla tespit edebilir. Bizlere her konuda yol gösterici olan öğretmenlerimiz, şüphesiz ki bu konuda da tüm öğrencilere rehberlik ederek onların en doğru plan ve programa ulaşabilmesini sağlayacaklardır.

Hayatı planlı ve programlı bir şekilde yaşamak, hem eğitim hayatın hem de hayatın diğer tüm alanlarında bizlere olağanüstü bir kolaylık sağlar. Bu kolaylık sayesinde de başarıya ulaşabilme ihtimaliz her geçen gün daha da artar. Dolayısıyla, ders çalışma planı yapılırken nelere dikkat edilmelidir sorusunun yanıtı, bizlerin başarıyı ne kadar arzuladığında gizlidir. Eğer hedefler en doğru şekilde belirlenmişse ve bu hedeflere ulaşabilmek için yoğun bir istek ve arzu söz konusuysa, başarıya giden yolda gereken her şey layıkıyla yerine getirilecek ve bunların hiçbirisi asla ama asla göz ardı edilmeyecektir.

09.03.2022