(0312) 226 90 13
trende

3 Aşamalı Hızlı Okuma Teknikleri

3 Aşamalı Hızlı Okuma Teknikleri

Hızlı okuma becerisi günümüzde çok önemli bir beceridir. Bilgi güçtür, kendimizi geliştirmek için ne kadar kitap okursak o kadar gelişiriz ve bunu ne kadar hızlı bir şekilde yapabilirsek o kadar fazla kitap okuyabiliriz. Bu yazımızda sizlere hızlı okuma teknikleri hakkında bilgi vermek istiyoruz.

Hızlı Okuma Teknikleri

Hızlı okuma teknikleri 3 başlık altında toplayabiliriz. Göz kaslarımızı geliştirmek, Egzersiz yapmak, Ön okuma tekniklerini öğrenmek. Bu üç tekniği emin adımlarla düzenli ve istikrarlı bir şekilde öğrendikten sonra hızlı okuma yapmamak için hiç bir sebebiniz olmayacak.

1- Göz Kaslarımızı Geliştirmek

Göz kaslarımız tıpkı vücudumuzdaki kol, bacak vs. kaslarımız gibi geliştirilebilir kaslardandır. Bu yüzden hızlı okuma yapabilmek için ilk adım olarak göz kaslarımızı güçlendirmeliyiz. Bunu internette bir çok sitede bulabileceğimiz bir şekilde, aniden ekranın herhangi bir yerinde çıkan kelimeleri veya sayıları görmeye çalışıp yazarak yapabiliriz.

Göz kaslarını geliştirmek için yapabileceğiniz başka bir teknikte bir kağıda cetvel yardımı ile yatay düz çizgiler çekip, çizginin başı ve sonuna yuvarlaklar ekleyip metronom açarak (örneğin 60 bpm) her bir ritimde gözlerimizle bir yuvarlağı takip ederek yapabiliriz. Bu egzersizleri her gün yaptığınızda kesinlikle sonuç alacaksınız.

Başlarda göz kaslarınız yorulabilir, uykunuz gelebilir, başınız veya gözleriniz ağrıyabilir bunlar çok normaldir. Günde yarım saat alıştırma yaparak bu sorunların üstesinden gelebilirsiniz. Göz kaslarınızı geliştirdikten sonra çok daha rahat bir şekilde geniş bir alanı gördüğünüzde kelimeleri seçebileceksiniz.

Beyniniz siz fark etmeseniz de tek bakışınızda 4 kelimeyi rahatlıkla okuyabiliyor. Yalnızca buna alışkın değil. Ancak eğitirseniz bunu sağlayabilir. Peki, “Şimdi ben hızlı bir şekilde bakıp görebiliyorum ancak metni anlayamıyorum o ne olacak?” diyor olabilirsiniz. Bunun için yazımızı okumaya devam etmenizi öneriyoruz.

2- Hızlı Okuma İçin Egzersiz Yapmak

Göz kaslarımızı yaptığımız egzersizler ile geliştirdik ancak metni anlamakta hala zorluk çekiyoruz. Ne yapmalıyız? Göz kaslarımız için yapılan egzersizde bahsettiğimiz metronom taktiğini şimdi de kitap okurken uygulayacağız.

Google da çok rahat bir şekilde erişebileceğiniz metronomu açıyorsunuz. Ayarını 60 bpm’ye getirip her ritim vurulduğunda bir satır okuyorsunuz. Başlarda anlamıyor olmanız gayet doğal ancak pes etmeyin! Bunu 2 dakika yaptıktan sonra durun.

Metronomu 50 bpm ölçüsüne ayarlayın ve tekrardan her ritimde bir satır okuyacak (göz gezdirecek) şekilde 2 dakika daha okuma yapın. Daha sonra aynı işlemi 40 bpm’de tekrarlayın. Ardından kronometrenizi açın. 4 dakika ayarlayın ve anlayarak, normal hızınızda, okuma yapın, 4 dakika dolduktan sonra durun.

4 dakika önce okumaya başladığınız yere geri dönün ve bu sefer kronometrenizden 3 dakika ayarlayın. Az önce 4 dakikada okuduğunuz sayfaya bu sefer 3 dakikada gelmelisiniz. Anlamamanız önemli değil, yeter ki beyniniz buna alışsın ve ona hızlı okuma için ihtiyacı olan kırılımı yaşatsın.

Daha sonra aynı tekniği 2 dakika ve 1 dakika ile de uygulayın. Beyniniz buna yeterince alışmış olacaktır. Bir sonraki gün ise daha rahat ve anlayarak okuyacaksınız.

3- Ön Okuma

Bahsettiğimiz hızlı okuma teknikleri arasında en basiti ancak en önemlisi ön okumadır. Bir kitabı hızlı okurken bir film izliyormuşsunuz gibi düşünmelisiniz. Senaryolar gözünüzün önünden akmalı. Ancak bir film izlemeden önce nasıl fragmanını merak edip izliyor ve daha sonrasında film hakkında ufak da olsa bir bilgiye sahip oluyorsak aynı şekilde kitap okurken ön bilgiye sahip olmalıyız. Peki nasıl?

Yeni kitabınızı elinize aldığınızda hakkında hiçbir şey bilmiyor olacaksınız. Öncelikle yapmanız gereken kitabın arka kapağını okumak olmalı. Daha sonra kitabı karıştırarak çeşitli sayfalardan birer kelime okuma yapmalısınız. Seçtiğiniz kelimelerin bir önemi yok, sadece beyninize bunları yazmanız ve senaryonun ana hatlarını oluşturmaya çalışmanız yeterli olacaktır.

Bu işlemleri yaptıktan sonra kendinize 5N 1K yapmalısınız. Kitabı karıştırırken gördüğünüz kelimeler, sayılar, tarihler ya da isimler hakkında sorular sorabilirsiniz. Ortalama 15 saniye sürecek olan bu ön okuma sonrası kitabı okuduğunuzda olay örgüsünü kurmak çok daha rahat olacaktır.

Bu 3 aşama halinde hızlı okuma teknikleri uygulamanız sizin daha hızlı ve anlayarak okumanızı kolaylaştıracaktır. Hızlı okuma yapabildikten sonra “Ben önceden nasıl ilkokul düzeyinde okuma yapıyormuşum” diyeceksiniz. Kendinize yatırım yapın. Beyniniz, sandığınızdan çok daha akıllı!

 

tabkoleji

TAB Koleji Özel Anadolu Lisesi WordPress Yönetim Paneli

30.03.2022
83
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
TAB Koleji
TAB Koleji
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?