(0312) 226 90 13
trende

Sporun Çocuklara Faydaları Var mı?

Sporun Çocuklara Faydaları Var mı?

Sportif etkinliklerin insan yaşamı üzerindeki etkisi gün geçtikçe daha iyi anlaşılmaktadır. Bilgisayar ve televizyonların hayatımıza girmesiyle birlikte çocuklarımız hareketten uzak, spor olmayan bir yaşam tarzı benimsemeye başlamıştır. Ancak sporun çocuklara faydaları oldukça kritik bir öneme sahiptir.

Sporun Çocuklara Faydaları

Spor, büyümekte olan çocukların fiziki gelişimlerinin yanı sıra psikolojik ve sosyal gelişimlerine de katkı sağlar. Bireysel sporun çocuklara faydaları içinde özgüven ve sorumluluk alma becerisinin gelişmesine katkıda bulunması yer alır. Ekip olarak çalışarak paylaşımda bulunmayı, karşılıklı desteği ve bireysel hırslara hakim olmayı geliştirmede katkı sağlar. Sportif etkinliklere katılan çocuklar zamanı iyi yönetmeyi öğrendiğinde akademik başarısı da artacaktır.

Planlı spor etkinlikleri ile çocuğun dayanıklılığı ve performansı gelişir, kemik büyümesi olumlu şekilde etkilenir ve kilo kontrolü sağlanmış olur. Egzersiz sayesinde, hareketsiz yaşam tarzı ve aşırı kilo nedeniyle yetişkinlikte ortaya çıkabilecek kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve diğer sağlık sorunlarının gelişmesini önlemek mümkündür.

Spora yönlendirmeden önce çocuğun spor yapmasını engelleyen bir sağlık sorunu olup olmadığının değerlendirilmesi önemlidir. Hangi sporun yapılmasının uygun olduğuna karar vermek için çocuğun yaşını, anatomik yapısını ve işlevini ve gücünü dikkate alınmalıdır. Bu sayede sporun çocuklara faydaları görülmeye başlar.

Hangi Yaşta Sportif Etkinlikler Yapılabilir?

5-7 yaş arası, yani ilk çocukluk çağında, düzenli egzersiz yerine koşma, atlama, yüzme ve büyük kas grubu çalışması gibi tüm vücut becerilerini içeren aktiviteler yararlıdır. Yaratıcılığı geliştiren oyunlar ile drama, dans ve folklor etkinliklerinin basit figürlerle desteklenmesi önerilir.

Bu yaşta çocuklar daha bireyseldir, bu nedenle bireysel etkinliklere odaklanmalıdırlar, örneğin çocuklar bisiklet sürmeye başlayabilir, takım sporları, temel spor öğrenme etkinlikleri, dans ve diğer etkinlikler, karmaşık figürleri içeren folklor etkinlikleri düzenlenebilir.

Bu yaş grubunda grup etkinliklerine öncelik verilebilir. Takım mücadelesi liderlik ve kişisel kontrolün gelişimi için gereklidir. Her çocuğun liderliği ele geçirme şansı olmalıdır. 10 yaşından büyük çocuklar için birey ve takım sporları ile grup aktivitelerine öncelik vermek iyi bir tercih olacaktır. Bireysel ve grup sporları için yarışma benzeri organizasyonlar oluşturulabilir.

Özel spor dallarına yönelik çalışmalar için uygun yaş jimnastik, futbol, ​​basketbol, ​​voleybol için 9-12 yaş; atletizm, tenis, kayak sporları için 12 yaş ve üzeri; güreş, halter sporları için 15-16 yaş; boks içinse 17 yaş yönlendirme için uygundur. Sporun çocuklara faydaları için bu özelliklere dikkat edilmesi gerekir.

Ailenin Spor Etkinlikleri İçin Sorumlulukları Nelerdir?

  • Çocuğunuza spor yaparak örneklik oluşturun.
  • Okul içinde veya dışarıda ailece etkinliklere katılmaya özen gösterin.
  • Çocuğunuzu cesaretlendirin ve yönlendirmelerde bulunun ancak baskıda bulunmayın.
  • Çocuğunuzu yapıcı eleştirilerde bulunarak desteklemeye çalışın.
  • Çocuğunuzun sportif yeteneklerinin ilerisinde amaçlar belirlemek, sporun çocuklara faydaları üzerinden uzaklaşmaya yol açabilir.
  • Çocukların gelişim özellikleri devam ettiği için egzersiz planları oluşturulurken dikkatli olunmalıdır.

Çocuğun güven içerisinde olması her anlamda çok önemsenmelidir. Spor etkinliklerinin aşırıya kaçması veya travma nedeniyle yaralanma, büyüme üzerinde sorunlar oluşma riski artar. Çocuğun toleransını ve becerilerini artırmak için yeni faaliyetlere düşük yoğunlukta başlamak ve yoğunluğu aşamalı olarak artırmak gereklidir. Çocuklarda termoregülatuar sistem dediğimiz ortama uygun olarak vücut ısısını düzenleyen sistem henüz tam olarak gelişmediği için ortamda egzersiz yaparken vücudun uyum sağlaması zor olabilir.

Bu nedenle de spor alanının yüksek oranda sıcak ve çok soğuk olması sıkıntı yaratabilir. Bu nedenle uygun giysiler ve yeteri miktarda sıvı almak gereklidir. Çocukların hayata hazırlanmak için ilk gördükleri ve örnek aldıkları rol modelleri ebeveynleridir. Ebeveynler sağlıklı bir yaşam stilini aile sporu ile birleştirerek sosyal bir aile aktivite haline getirebilirlerse, çocukları bu alışkanlığı yetişkin yaşamlarına aktarabilmeleri kolay olacaktır. Bu kriterlere dikkat etmek sporun çocuklara faydaları geliştirmede katkı sağlayacaktır.

TAB Eğitim Kurumları olarak öğrencilerimizin spor alanlarında gelişimlerine tam destek veriyoruz.

tabkoleji

TAB Koleji Özel Anadolu Lisesi WordPress Yönetim Paneli

31.05.2022
77
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
TAB Koleji
TAB Koleji
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?