Ders çalışma programı belirli bir düzen halinde günlük yaşamlarını devam ettirmeyi seven öğrencilerin vazgeçilmezidir. Bu yüzden ders çalışma programının nasıl hazırlanmasının gerekli olduğuna dair bu öğrenciler, sınavlar ve Ankara yabancı dil eğitimi hakkında da sorular yönelttikleri görülmektedir.
Öğrencilik hayatı sürekli bir ders programı hazırlama telaşı ile geçmektedir. Bazı öğrenciler bu süreçte yardım almayı tercih ederken; bazı öğrenciler ise kendi yöntemleri ile program hazırlamayı tercih etmektedirler. Bu kapsamda ise yardım almak isteyen öğrencilerin rehberlik servislerinden veyahut da eğitim koçlarından yardım aldıkları görülmektedir.
Kendi imkanlarına göre program hazırlamak isteyen öğrencilerin ise ders çalışma programı hakkında sorular sorarak kendileri için bir program hazırladıkları görülmektedir. Her iki şekilde de önemli olan, hazırlanan programın kişiye özel olmasıdır. Bu yüzden kişilerin bu noktada dikkatli olmaları önerilmektedir.
Kişiye özel hazırlanması gereken ders çalışma programı için öğrencilerin öncelikle saat bazında hangi günlerde ders çalışabileceklerine bakmaları gerekmektedir. Daha sonrasında ise her hafta sonu işlenen konuların tekrarını baz alacak şekilde programlarında yer ayırmaları gerekmektedir.
Özel Anadolu Lisesi Ankara da bulunan öğrenciler için asıl önemli adım programda yer verilen konu tekrarlarıdır. Özellikle de 9 ve 10. Sınıftaki öğrenciler için konu tekrarlarının önemli olduğu söylenebilmektedir çünkü öğrencilerin sınava hazırlanabilmesi için konu bakımından eksik olmamaları gerekmektedir. Konuların temeli de 9. Ve 10. Sınıfta atılmaktadır. Bu yüzden konu temelinin bu dönemlerde atılması öğrencilerin 12. Sınıfta zorlanmamasını sağlayacaktır.
Ders Çalışma Programı Hazırlama
Tab eğitim de Ders çalışma programı hazırlama ve bu programa uygun öğrencilerin zamanını ayarlamaları ders çalışma programının etkin olduğunu göstermektedir. Öğrencilerin de bu programa uyum sağlayabilmeleri için aşağıda belirtilen adımlar dahilinde ders çalışma programını hazırlamaları gerekmektedir.
- Programın gerçekçi olması gerekmektedir; Öğrencilerin hazırladığı programın gerçekçi olabilmesi için öncelikle kendi bilgilerini ve belirli saatler arasında ne kadar çalışabileceğinizi iyi bir şekilde belirlemeleri gerekmektedir. Örneğin daha önce ders çalışma alışkanlığı olmayan kişilerin bir anda programa ertesi gün 5 saat ders çalışılacak denilmemelidir.
Özellikle lise öğrencileri bir sınav süreci beklediği için aceleci davranıp programlarına bir anda günde 5 saat çalışılması gerekli diye planlar yapmaktadırlar. Bu plana bir anda uyamadıkları için de birkaç gün sonra umutsuzluğa kapılabilmektedir.
Öğrencilerin bu durumla karşılaşmamaları için kendilerinin çalışabileceği saat ve konu ayarlamasını dikkatli bir şekilde yapmaları gerekmektedir.
- Kişiye özel ders çalışma programı hazırlanması; öğrencilerin diğer adımda da belirtildiği gibi kendilerinin uyabileceği bir ders çalışma programı hazırlamaları gerekmektedir. Bununla beraber kendi uygun oldukları zamanı da belirlemeleri gerekmektedir.
- Öncelikli derslerin belirlenmesi; öncelikli dersleriniz öğrencilerin konu bakımından eksik oldukları derslerdir. Bu derslere programda daha çok yer verilmesi tavsiye edilmektedir. Hem konu hem de soru anlamında daha fazla bu derslere zaman ayırmak öğrencilerin bu derslere olan ön yargısını da azaltacaktır.
- Uykunun ihmal edilmemesi; uyku kişilerin temel ihtiyaçlarından birisidir. Bu ihtiyacın yeterli miktarda alınmaması kişilerin gününün verimli geçmesini engelleyecektir. Öğrenciler bazından bakıldığında ise ders çalışırken uykuları geleceği için ve dinlenmemiş olacakları için de çalışmış oldukları derslerden verim almayacaklardır.
- Programa uymak için çaba sarf edilmesi ve pes edilmemesi; hazırlanan programa uymak için o gün için planlananların dışına çıkılmaması gerekmektedir. İstenmeyen durumlar olduğunda veyahut da sınava sürekli çalışmaktan öğrencilerin sıkılması halinde pes etmemeleri ve tekrar morallerini yükseltmeleri gerekmektedir. Bu kapsamda yürüyüş yapmak, müzik dinlemek veyahut da kişilerin kendi hobileri ile ilgilenmeleri tavsiye edilmektedir.
- Hedef belirlenmesi; YKS’ ye hazırlanacak öğrencilerin belirli bir mesleğin hayalini kurmaları gerekmektedir çünkü bu hayalleri onlar pes ettiği zaman moral olacaktır. Öğrenciler bu yüzden pes edecekleri zaman bu hayallerini düşünerek tekrardan programlarına uymaya devam edebilirler.
Ders çalışma programı nasıl hazırlanır yks kapsamında lise öğrencilerinin yukarıda belirtilen adımlara uyarak ders çalışma programı hazırlamaları gerekmektedir.
Ders Çalışma Programı 9. Sınıf
Ders çalışma programı hazırlama lise dönemindeki öğrencilerin en can alıcı noktasıdır. Bunun sebebi ise öğrencilerin lise sonunda bir sınava girecek olmasıdır. Bu sınav kişilerin meslek hayatı için önemli olduğundan öğrencilerin strese girmesine sebep olmaktadır.
Strese giren öğrenciler sıkı bir şekilde çalışmalıyım deyip kendilerine bir anda sıkı bir tempoya koymaktadırlar. Bu durumun olmaması için öğrencilerin 12. Sınıfta daha yoğun yaşayacakları bu stresi azaltmak için 9. Sınıftan itibaren çalışmalara başlamaları tavsiye edilmektedir.
- sınıfta kişilerin 4 yıl boyunca öğrenmiş oldukları konuları kapsayan YKS sınavı yapılmaktadır. Öğrencilerin tüm konuları son yıla bırakmaları ise konuların yetişmemesine sebep olabilmektedir. Bu yüzden de yaşanacak bu durum ile ilgili öğrencilerin bilgilendirilmesi gerekmektedir.
- Sınıfta öğrencilerin kendi müfredatlarında bulunan konuları anlamaları ve bu konular dahilinde soruları çözüp konuyu iyice oturtmaları yeterli olacaktır. Bunun için de öğrencilerin genel tekrar ve genel soru çözümleri için zaman ayırmaları gerekmektedir. Bununla beraber bölüm denemelerine de yavaş yavaş başlayabilecekleri de söylenebilmektedir.
Ders çalışma programı nasıl hazırlanır yks şeklinde sorulan soru için öğrencilerin, 9. Sınıfta yukarıda belirtilenler dahilinde kendilerine uygun saatlerde ders çalışma programı hazırlamaları tavsiye edilmektedir.
10. Sınıf Ders Çalışma Programı
Ders çalışma programı nasıl hazırlanır 10. Sınıf, şeklinde sorulan soruyu öğrenciler sık sık rehberlik servislerine veyahut da eğitim koçlarına sormaktadırlar. Bunun sebebi ise bu dönemlerde öğrencilerin çalışmış oldukları derslerin YKS sınavı için hazırlık olmasıdır.
YKS sınavı uzun bir süre hazırlık isteyen bir sınavdır. Bu yüzden de öğrencilerin 9 ve 10. Sınıfta tempoyu oluşturmaları gerekmektedir. Bu da öğrencilerin 12. Sınıfı daha rahat geçirebilmelerine yardımcı olmaktadır.
Özel Anadolu Lisesi Ankara da 10. sınıfta alınan dersler YKS bazında yapılan TYT sınavının konularını içermektedir. Öğrencilerin ise üniversite kazanabilmeleri için bu sınavdan başarı elde etmeleri gerekmektedir. Bu sınavı geçememeleri halinde öğrencilerin girmiş oldukları ikinci sınav geçersiz olacaktır. Bu yüzden kişilerin 9 ve 10. Sınıfta kendi yaşam koşullarına göre ders çalışma programı hazırlamaları ve uymaları gerekmektedir.
Günlük Ders Çalışma Programı
Öğrencilerin belirli bir düzen dahilinde derslerine çalışmaları konuların birbirine karışmadan halledilmesi demektir. Bu yüzden de yapılan günlük ders çalışma programlarının önemi oldukça büyüktür.
YKS adayları içinde büyük önem taşıyan günlük ders çalışma programlarında temel amaç gün içerisinde yeni öğrenilen konunun tekrarıdır. Aynı gün yapılan tekrar konunun daha da anlaşılır olmasını sağlamaktadır.
Öğrenciler yaptıkları tekrar sonucunda anlamakta zorlandıkları yerleri ise vakit kaybetmeden öğrenmeleri gerekmektedir. Ertelenmesi halinde konu unutulacak ve anlaşılmayan yeri anlama süreci daha da uzayacaktır.
YKS öğrencilerinin hazırladığı günlük ders çalışma programında yapılan tekrar sonucu, az da olsa soru çözümü yer almalıdır. Konular çözülen sorular ile daha da anlam kazanmaktadır. Aynı zamanda konunun da anlaşılıp anlaşılmadığını gösterecektir. Bu yüzden de soru çözümünün günlük ders çalışma programında yer alması tavsiye edilmektedir.
Bunun bilincinde olan öğrenciler ise ders çalışma programı hakkında bilgi edinerek gecikmeden sınava hazırlanmaya başlamaktadırlar.